Γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940


Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου του 4ου Γυμνασίου Αιγάλεω. Τη γιορτή ετοίμασαν μαθητές και μαθήτριες των α', β' και γ' τάξεων του σχολείου μας σε συνεργασία με τη φιλόλογο Αγαπητού Ευαγγελία. Καθοριστική στην επιτυχία της γιορτής ήταν η συμμετοχή της χορωδίας του σχολείου, με ευθύνη του ιερέα Κατσουρού Δημήτριου, καθηγητή μουσικής. Για το σκηνικό της γιορτής ευχαριστούμε τον κ. Ξάνθο Ευτύχη, καθηγητή καλλιτεχνικών και για την τεχνολογική υποστήριξη την κα Γεωργίου Παρασκευή, καθηγήτρια Πληροφορικής.

Φέτος αποφασίσαμε να τιμήσουμε τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 φωτίζοντας  τα γεγονότα από μία άλλη οπτική. Μ' ένα βιντεάκι που δημιούργησαν μαθητές ξεκινήσαμε τη γιορτή μας και ενημερωθήκαμε για το γενικό πλαίσιο των γεγονότων της περιόδου 1940-1944.


jpg jpg


jpg


Στη συνέχεια με αφόρμηση μια ανάρτηση στο Διαδίκτυο περάσαμε στην κυρίως γιορτή. Η ανάρτηση αναφερόταν σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχετικά με το ναζισμό και το φασισμό. Νέοι από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης ηρθαν στην Ελλάδα το Ιούλιο του 2012 και επισκέφθηκαν τόπους μαρτυρίου της φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας της περιόδου της Κατοχής. Ανάμεσα στους τόπους αυτούς ήταν και οι γειτονικοί μας δήμοι, το Χαϊδάρι και η Κοκκινιά. Αναζητήσαμε λοιπόν τους λόγους αυτής της επίσκεψης και αποκαλύφθηκε ότι εδώ, στα Δυτικά της Αθήνας, ο λαός αντιστάθηκε στις Κατοχικές δυνάμεις και το πλήρωσε ακριβά.

Στο λεγόμενο "Μπλόκο της Κοκκινιάς" στις 17/8/44, ο αριθμός των εκτελεσμένων, τόσο τη Μάντρα όσο και σε άλλα σημεία της πόλης, αγγίζει τους 350, ενώ γύρω στους 8.000 οδηγήθηκαν το απόγευμα της ίδιας μέρα στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, κι από 'κει στάλθηκαν σε στρατόπεδα της Γερμανίας.

Το διαβόητο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου ήταν το πιο μεγάλο ναζιστικό στρατόπεδο στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι πέρασαν από τους εφιαλτικούς του χώρους 21.000 κρατούμενοι. Παροιμιώδεις είναι οι αφηγήσεις των επιζώντων για τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά την κράτηση τους. Τι θα 'χαν άραγε να αφηγηθούν κι όσοι σύρθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, όπως οι 200 πατριώτες που οδηγήθηκαν από το Χαϊδάρι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η του Μάη του '44;

Ερευνώντας ανακαλύψαμε ότι και το Αιγάλεω πλήρωσε το δικό του φόρο τιμής. Στο μνημείο που υπάρχει στη συμβολή της οδού Σμύρνης με την Κηφισού αναγράφονται τα ονόματα των Αιγαλεωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 29/9/44 στο περίφημο "ολοκαύτωμα του Αιγάλεω".

Κοκκινιά-Χαϊδάρι-Αιγάλεω συνθέτουν το τρίπτυχο της θυσίας. Αποτελούν τόπους μνήμης και γι'αυτό θελήσαμε να φωτίσουμε τη συμμετοχή τους στο συνολικό αγώνα των Ελλήνων πατριωτών στα χρόνια της Κατοχής.

Κάναμε το αφιέρωμα αυτό, επειδή θεωρούμε ότι η τοπική Ιστορία αποτελεί το ελκυστικό σκαλοπάτι που οδηγεί στη γνώση της ευρύτερης Ιστορίας.